Sila Klik Iklan Ini

Friday, October 2, 2009

KERJAKAN RAMBUT KAKAK

Kali ini giliran kepala kakak pulak acik ceni kerjakan. Wahhh wangganya sbb acik berjaya mendpt perkara yg diidam-idamkan selama ini iaitu potong rambut kakak. Jadi N3 ini direka dan diilhamkan dengan sedikit perasaan riak dan wangga yang maha tinngi se tahap kayangan langit ke 8 gittew...(wah sungguh suci murni pengakuan ku ini). Sila lah tuan/puan baca dengan penuh perasaan menyampah yerrr....



Sebenarnya niat acik ceni dah lama dah nak kerjakan rambut kakak tapi selalu dibantah oleh en. suami. Dan dah banyak kali jugak acik cuba pujuk en. suami utk potongkan rambut si kakak ni. Acik kata acik ni sibuk ngan keja tak sempat nak uruskan si kakak ni... Kat opis kena keja balik umah pong kena keja gak... nak masak la..membasuh laa.. kemas laaa dan macam-macam lagi...




Ditambah plak peel mat japih yg pantang nampak muka acik terus nak melekat ajerrr. Kalu acik tak keja tak per la, ada banyak masa utk uruskan rambut si kakak ni. Bila kakak dah besar dan dah pandai uruskan diri sendiri mungkin umur dia 8 atau 10 tahun nanti boleh la simpan rambut panjang... sbb dia dah pandai mengikat ataupun menyanggul rambut sendiri. Tapi en. suami tetap membantah kata biarla rambut anak dara dia panjang, nampak cantik...


Ada sedikit kekecewaan di hati dan jantung acik kala ini sbb acik ni memang pantang 7 keturunan la benda-benda yg menyusahkan idup acik padahal benda tu boleh jadi senang aje kalu kita mahu...Tapi apa kan daya acik ni ikut perintah suami (wahhh sungguh isteri misali gittew). Apa idaknya kat opis saya yang menurut perintah dan kat umah pong saya yg menurut perintah gakkkk... Aduhaiii ciannyerrr...



Tapi masalahnya yg acik tak berapa nak gemor adalah si kakak ni lasak, asyik membuas ajer pastu time berpeluh pulak peluh akan menjejeh-jejeh mengalir di kepala dan bertempek-tempek di kepala... aduhhh amat comot sekali anak dara acik ini. Naik rimas acik tengok...sib baik acik ni tak dak kencing manis, kalu idok dah lama dah bacaan kencing manis akan mencanak naik...



Lagi satu rambut kakak ni walaupun lembut dan halus tapi amatlah senang nak kusut, berchenta acik time nak menyikat rambut dia, nak plak pepagi time nk pi sekolah, aduhhh seteres tahap naga kepala dua gittew, apa idaknya kita dah la nak kejar masa time tu, kalut nak pi opis bagai... Lagi satu time jugak la nak mencebukkan si mat japih yg suka melepas hasil kumbahan dia time-time waktu puncak sebegini. Sajork tu sebenarnya si mat japih nak menambah tahap kebizian ibunya pepagi ini. Time sikat rambut pepagi kadang-kadang dia akan menjerit keperitan akibat bahana rambutnya yg kusut ittew... Memang tak dinafikan time menyikat rambut kakak ni banyak masa dibuang sbb nak mengikat la, kadang-kadang menyanggul la, kadang-kadang bersepit dan bereben bagai... tu yg naik rimas acik sbb acik nak cepat... nak pi opis plak niii weeiiii... Time ni volum sora mokcik akan naik ke tahap maksima kalu kakak terhegeh-hegeh pakai baju...
terus acik sound:
"Cepat la skit kakak oiii... terhegeh-hegeh nak pakai baju tu kenapa?'


Dan-dan tu gak dia sound balik mokcik
"Ibu ni tak baik cakap org terhegeh-hegeh"


Aduss keseteresan mokcik bertambah parah pepagi ni weeiiii....


Yg menaikkan lagi skala marah mokcik adalah en. suami tak benarkan rambut anak dara dia ni diletakkan minyak rambut. Katanya nampak cam org jakun je bila kepala belumuih ngan minyak... waaa banyaknya kerenah wahai en. suamiku...Maka yg menggung hazab adalah mokcik sbb melambatkan urusan mokcik uwaaaa....tolongggg....


Ini baru mukodimah lum masuk lagi isi ni.... sabar ye tuan/puan

Ok ka acik direct to ampang point la....terus masuk isi cerita plak ni...
Sebenarnya en. suami terbuka pintu hati dia suruh potong rambut kakak time hari raya ke 3 iaitu semasa kami ontway balik ke taiping. Mak mentua acik naik satu keta ngan acik, jadi dia yg cakap dulu suruh potong skit rambut kakak ni baru nampak kemas... dah besar nanti bolehla simpan rambut panjang kalu nak katanya...



Spontan acik pong jadi nates a.k.a batu api laaa... terus acik nyampuk, ntah la ayah ni... bila dah besar dah pandai uruskan diri sendiri bleh la simpan rambut panjang, skrg ni kakak tak berapa lulus lagi nak uruskan diri sendiri...
Terus en. suami cam hanggin skit la sbb nada suara dia cam org frust jer..


Katanya


Ha, yalah potonglaa - potonglaa

Apa lagi petang tu terus mata ku melilau di bandar taiping masa ontway nak balik ke tengganu kot-kot ada kedai gunting rambut yg dibuka... nasib malang tak jumpa le plak...kami tak leh kosentrate sgt cari kedai gunting sbb tengah rushing ni... jauh lagi perjalanan nak sampai tengganu ni. Tak pe la ku simpankan green light yg diberi tu sehingga kami sampai ke tengganu...




Dah sampai tengganu aku ada idea lain dah wehhh. Kat umah tokmek ni memang ada gunting khas utk rambut sbb tokmek memang selalu gunting rambut org di sini selain menjahit baju dan jadi bidan sepenuh masa. Kiranya mak mokcik ni multi tasking la...




Terus mokcik lontarkan idea pada en. suami, kataku ibu potong dulu la rambut kakak, kalu tak elok kita pi repair kat kedai.. Sebenarnya mokcik duk pikir kat mana ada kedai rambut di kg mokcik time-time cuti raya ni...Yg terlintas di kepala mokcik adalah kalu tak elok suruh aje la tokmek repair balik hahahahah ..ide yg bagus ni..



En. suami diam aje tak cakap ape-ape pong. Diam tanda setuju...kataku...Time en. suami bersiap-siap nak ke dungun utk cari barang keperluan pancing dia sbb esok dah nak ke tasik kenyir dahhh... terus acik kuarkan gunting dan sikat utk dikerjakan kepala kakak ni....So kiranya time mokcik kerjakan kepala kakak ni en. suami tak dak kat umah laaaa gittew... agak gaya bebas skit sbb tak dak pemerhati.. wahhh sonotnya ati acik berbunga gitteew...




Tinggal kenangan... rambut kakak sblm dikerjakan


Ini la hasilnya



Ini pandangan belakang... bila dah siap potong en. suami tanya pi hantar kedai ker? wahhh wangga nyer mokcik sbb en. suami kata pi hantar kedai sdangkan mokcik potong sindiri jer.. Dulu rambut kakak penah dipotong kat kedai cina tapi kat belakang rambut dia jadi berketak-ketak jer... kiranya mokcik gunting lagi okay gittew.. lagi terror dari cina kedai gunting rambut tuu haah...Itu yg acik wangga tahap dewata kayangan tuuu. Sila lah tuan/puan wangga sekali ngan mokcik okkay... Wangga-wangga lagi dan lagi...walaupun mokcik potong jadi cam tempurung jeee... hahaha.. janji rambut kakak sama rata...
Bila kakak masuk pi sekolah hari Isnin lepas terus mendapat pujian dari cikgu dia
Katanya
Cantiknyerr.. potong rambut... nampak lagi kemas...
Apa lagi time ni tahap ke wanggaan mokcik makin naik laaa... wangga- wangga...
Sekian dulu episod penuh keriakkan dan ke wanggaan kali ini... Jumpa di episod keriakkan dan kewanggaan akan datang....

3 comments:

Don & Nor said...

akak...ni nak bg lagi kewanggaan yg dah mmg ketinggian tahap kegabanan..hahahaha...
mmg shantek iteeww potongan lambut maa..mcm awek korea..depa suka rambut mcm mangkuk...kuikuikui..

mommy anis said...

lawaaaa lawaaa anak dara mu itew....

nih omaknya suke benar wat karangan

ceni therebeq said...

Kham: trima kasih... malu la mokcik cam gini, asyik kena puji jer...hahahaha... jgn mare

mommy anis: acik tak senganja okkay tetiba je essay jd panjang pulak. Acik pong tak prasan kalu hang tak komen... apa nak buat ore yg suko nulih gittew katakan...