Sila Klik Iklan Ini

Thursday, July 23, 2015

RESEPI SEMPRIT LAVENDER

Semprit Lavender lagi.

Emmm, kali kedua menyemprit Lavender ni. Dah macam syok pulok buat semprit ni cuma kali ni buat color purple dicampur dengan sedikit merah. Dah nama pun lavender harusla ada unsur-unsur pepel skit kan tp color pepel macam tak ngam la ngan tepung ni. Oleh itu terpaksa masukkan skit warna merah tu yang hasilnya jadi ala-ala pink puplelish gitu hohoho



Diulang tayang balik sekali lagi resepinya. Terima kasih la siapa yang kongsi resepi di fb, mohon kebenaran cnp lagi sekali ye
 
Bahan2:
250 g butter
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat
400 g tepung jagung
1/4 cawan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kesukaan

Kekdahnya:
1.  Pukul hingga sebati butter dan gula, tak perlu sampai kembang
2.  Masukkan susu dan esen vanilla dan pukul lagi
3. Ayak tepung jagung dan tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan tadi
3. Uli hingga menjadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu biarkan warna asal dan satu lagi warnakan ikut kesukaan.
5. Terap menggunakan acuan semprit
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15- 20 minit mengikut kesesuaian oven masing-masing menggunakan api atas dan bwh.

Tips penting:
Pastikan doh sentiasa ditutup dengan kain lembap untuk mengelakkan doh kering

Wednesday, July 8, 2015

SEMPRIT LAVENDER


Salam Ramadhan 1436H
 
Lama betul tak jenguk lokasi ini...masuk-masuk je terus nk cite bab kukis, hahaha
 
Jimat masa jimat tenaga dan jimat letrik katako..hoho
 
Tahun ni banyak betul kwn-kwn duk share resepi masak memasak kat fb, mcm2 ada tinggal lagi rajin ke tidak.
 
Ini adalah edisi biskut raya 2015 kami. Biskut pertama dibakar tahun ni hasil resepi yg  kwn2 share kat fb. Teruja dan tertarik nak buat semprit lavender ni setelah dapat resepi yg di share kwn2.
 
Semprit ni adalah spesis biskut wajib ada tiap tahun tiap kali raya bagi kami cuma kali ni kami nak buat kelainan skit. Plan nya dan niatnya nk buat mcm2 jenis semprit tahun ni tapi guna resepi yg berbeza. Emmm harap2 diriku ini rajin la hendaknya.



Bahan2:

250 g butter
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat
400 g tepung jagung
1/4 cawan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kesukaan

Kekdahnya:
1.  Pukul hingga sebati butter dan gula, tak perlu sampai kembang
2.  Masukkan susu dan esen vanilla dan pukul lagi
3. Ayak tepung jagung dan tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan tadi
3. Uli hingga menjadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu biarkan warna asal dan satu lagi warnakan ikut kesukaan.
5. Terap menggunakan acuan semprit
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15- 20 minit mengikut kesesuaian oven masing-masing menggunakan api atas dan bwh.

Tips penting:
Pastikan doh sentiasa ditutup dengan kain lembap untuk mengelakkan doh kering