Sila Klik Iklan Ini

Thursday, July 7, 2011

KEK LAPIS SARAWAk

Minggu lepas mokcik ke bumi Sarawak setelah agak lama tak ke sana dalam 2-3 tahun kot. Ada perubahan sikit pada tebing sungai di seberang sana nun... tempt mkn yg lebih selesa dan cantik telah dibina... bagus-bagus...tak susah dah kalu nak ketatkan tali perut time dtg sini. 

Mokcik gemar kalu jejak kaki ke Sarawak neh sbb bleh beli macam-macam. Nak pulok kalu berpeluang pi pasar malam depa macam-mcam benda yg tak pernah jumpa kat semenanjung neh kita bleh jumpa di sana. Jangan kata barang-barang pelik ada dujual, buah-buahan dijual pun pelik-pelik jugak. Ya lah pelik pada kita tapi tidak pada penduduk di sini. Agaknya kalu depa dtg sini pun mesti kata kita jual benda-benda pelik gak kan?.

Kat sini makanan dia mokcik tak berapa nk boleh masuk sangat sbb depa punya makanan kebanyakan adalah tawar tak dak pedas. Kalu sambal tu depa masak tak pakai cili pong, pakai sos tomato jer, tapi ada ikan terubuk masin dan umai sudah cukup kalu di makan ngan nasi panas-panas.

Apa yg besh nyer dtg sini kita bleh beli macam-macam, ada ikan terubuk masin, sayur midin, tikar dan pelbagai kraf, kain pua, lada hitam, kuih cincin, tabaloi. gula-gula lada, gambir, kopi sarawak, kek lapis sarawak dn macam-macam lagih lah, kang kalu tulis semua kang jadi kementerian pelancongan pulok kang...

Mak ai panjang nyer karangan intro, sebenarnya mokcik nk citer pasal kek lapis sarawak ajer pong hehehe. Kalu di sini depa panggijlkek lapis neh ngan nama kuih ajer. Kek lapis yg mokcik beli neh spesel skit sbb direkeman oleh staf di kolej yg kami visit. Kali neh mokcik tak beli kek di seberang sungai seperti kebiasaan tapi kami beli di kg Matang dlm 20 - 30 minit kot drive dari Kuching. Sekali try kek neh pasti tak mau dah kek yg dijual ditepi sungai nun. 

Kek spesel neh bleh tahan 6 bulan kalu letak dlm peti ais berbeza ngan kek yg biasa dibeli ditepi sungai tu bleh tahan dalam 3 minggu jer dlm peti ais. Kek ni dibuat menggunakan butter dan utk sebijik kek akan guna telur kuning sahaja sebanyak 22 bijik wooo. Yang sadis nya kek neh mengambil masa 2 hari utk siap sbb lapisan coraknya perlu digam dengan jem apple dulu sebelum  boleh dibakar semula. Kata tukang buat kek neh hanya jem apple sahaja yg bleh lekat kek ni, dia dh try byk jem tapi jem apple juga yg bagus sbb dia melekat elok dan tak terburai time dipotong.  Kalu mokcik lah der usaha lah nak siapkan kek neh sampai amek masa 2 hari. Jangan kata 2 hari, 2 jam pong dah panas pale hotak, rasa cam nk bakar jer dapur tuh kalu lambat siap, hazab oooo... 


 Mokcik beli 6 ketul jer, utk jiran dan bebudak opis, ketulan selebhnya adalah utk dilalukan ditekak kami sendiri hehehe...


Ni bentuk dam perisa cekelat


Yg neh dilapis ngan perisa rasberi


Ini perisa pandan


Kang ada rupa daun pandan tuh...



4 comments:

aizamia3 said...

sedap..

psstt: len kali akak pergi nak kirim ye.. ;)

anitadiana said...

sedapnya...nak sikit...lama tak gi sarawak...

Don & Nor said...

skali baca tajuk mmg ingatkn chef cheni yg mengasap dapur...rupa2nya dah ada pengakuan ikhlas yg kpala blh brasap klu wat sendiri kek ni...xpe2...tahniah kerana berjaya merancakkan pertumbuhan ekonomi sarawak.hihihi...

Ceni said...

Mas: Isyaallah kalu pi lagi sana akak belikan, tapi entah bila pulok ada peluang nk ke sana tak tau ler...

Kak Ita: memang terbaek kek ni, paling sedap setakat neh yg kami try...

Kham: Kalu lah chef tegar neh yg pandai bakar kek lapis neh, mau satu donia riak tau...