Sila Klik Iklan Ini

Thursday, July 14, 2011

ANAK ANDA NAK JADI APA?

Anak mokcik yg sulong memang semenjak 2 menjak neh asyik duk cakap nak jadi polis jer...Alahai kak tak dak kje lain ker yg lebih ko minat dan tingin skit ke kak ooiii dari jadi polis neh. Terus ayah cakap tak per jadi polis tapi kena jadi penguasa polis...wahhhh demand gituh en. suami tau. Apa ingat boleh main petik jer nak pegang jawatan tu.

Tapi kan masa ibu kecik-kecik dedulo time sekolah rendah memang polis lah cita-cita idaman yg paling luhur dan suci murni di jiwa tau, semua kenkawan pong duk pakat nak jadi polis hokayy, minat yg hamat tau. Nak pulok terpengaruh tengok citer cina petang-petang atau citer cina yg lawan-lawan yg ada inspektor inbestigation itew.

Pastu bila citer Ren Hane Koma (betul ke eja cam ginih) melanda tanah malaya maka kami pong duk sibuk nak jadi wartawan pulok, siap ada buku scrap yg kami duk tulis rencana kat TV1 tau, dedulo memang ada rencana yg tv1 duk siar lupo dah hari apa.  

Pastu cita-cita beralih nak jadi DO pulok. Malangnya tak kesampaian jugok der...jadilah sekarang neh menjadi pekerja yg  sebenarnya tiada dalam catatan buku kunci kira-kira hidupku... apa pong mokcik bersyukur sangat dengan rezeki yg diberikan...

Beberapa hari nan silam mokcik ada pi visit ngan sorang pilot neh, dah pangkat Majer dah pong panel neh. Dia cakap dia pong tak sangka jadi pilot tau. Masa dia pi interbiu dulu target nk jadi askar melayu sahaja. Dalam borang tu pong bila ditanya pilihan dia hanya tulis  pilihan pertama askar melayu, pastu pilihan kedua ranjer.

Dia duk risau takut tak lepas interbiu sbb duk terbayang hinggap lah kayu api kat belakang nanti sbb ayahnya dah pesan pi interbiu jadi askar dan jangan balik kalu tak dapat jadi askar. Maklumlah katanya famili org susah dan adik beradik ramai pulok tu. Tapi bila keputusan keluar terkejut dia bila tengok dia berjaya dan ditulis Royal Airforce, candidate for pilot. Ahhh sudah katanya...apo bendo neh ehh? Majer neh org nogori.

Ceritanya lagi nk jadi pilot kena pandai cakap omputeh. Zaman dia dedolu memang susah nk belajar omputeh sbb depa neh kena tido kul 11 tak leh stay back utk baca buku. So apa yg dia buat adalah setiap hari amek paper NST yg org dah tak mau baca pastu bila lampu dah ditutup dia baca paper tu dalam selimut hijau askar dengan lampu suluh di tangan supaya tak dpt dikesan, kalu dak nanti kena marah ngan warden.

Punya la Majer neh sungguh gigih berusaha utk terra ckp omputeh, berbeza ngan kita skrg yg diberi penuh kesenangan dan kemanjaan neh pong mokcik masih tergagap-gagap usaha ke arah ini. Time rajin baca, time malas jangan kata nak selak buku, rupa paras buku pong tak tau duk mana...

Sekarang neh Majer neh dah bersara dengan rekod 7000 jam penerbangan dan katanya semua pesawat dia dah bawa dan semua barang dia dah hangkut katanya termasuklah mayat.

Berbalik kepada kesah kakak neh, petang tadi pong semasa amek kakak dr sekolah time dalam keta kakak duk citer lagi pasal dia nak jadi polis neh.

Kakak: ibu neh asyik dengar lagu org putih jer
Ibu : Kakak, kita kena pandai cakap org putih, nanti senang nak dapat kerja bila besar nanti tau.
Kakak: Kakak nak jadi polis jer ibu...
Ibu: Jadi polis pong kena pandai ckp omputih gak, kalau dak macam mana kakak nk siasat penjenayah org mat salleh nanti
Kakak: Tapi kan ibu, kawan kakak cakap jadi polis cepat mati, betul ke ibu?
Ibu : Kakak, mati tu semua org akan rasa, kalu sampai masanya kita semua akan mati dan...

terus mokcik bagi kuliah senja pada kakak pasal mati,



5 comments:

Umi Aisy said...

so sweet

Don & Nor said...

oklah tu kak..ada cita2..baru smlm dgr motivasi psl cita2 nii..xpe2..utk anak2..layankan jee apa saja cita2 yg baik tuu...

aizamia3 said...

suka dengan ayat ni

'Terus ayah cakap tak per jadi polis tapi kena jadi penguasa polis...'

belajar rajin-rajin ye kakak.. ;)

anitadiana said...

bagusnya nak jadi polis....mesti suka tengok gerak khas si kakak ne...

Ceni said...

Umi Aisy : sweet, sweet gak tapi time dia hangin ya ampunn...

Kham: Ya, kita layan jer...sampai kita jadi cam pelayan

Mas: kakak neh belajar ikut mood jer payah nak jumpa time dia betul-betul rajin tau...

Kak ita: Jangan kata gerak khas sume citer dia tengok, kartun no.1 dlm kepala otak..