Sila Klik Iklan Ini

Thursday, December 3, 2009

4 HARI DEMAM

Sudah 4 hari dah anak daraku demam. Demamnya on  n off, kejap ok kejap idak. Masa ubat ada dlm badan dia ok dan bila kesan ubat dah abis start panas balik la badan dia tu. Kesian-kesian... Semalam mokcik balik awal skit terus bawa pi asunta utk chek. Nasib baik doc kata demam biasa ajer dan doc bagi antibiotik tapi kalu antibiotik dah habis dan demamnya masih tak baik doc suruh datang balik.

Masa hari kedua demam kakak cakap dia teringin nak makan kek. Katanya ibu masaklah kek, kak suka kek. Alahai kesian pulak mendengarnya. Pernah dlm minggu lepas kot masa buka peti ais dia nampak esen vanila dan pewarna merah terus dia pegang sambil duk membebel sendiri. Katanya "Nak suruh masak kek... susah". Terus mokcik menyampuk "apa dia kak?". Dengan pantas dia jwb" tak der ape-ape" nak cover malu lah tu sbb ingatkan mokcik tak dengar apa dia cakap.

Lepas balik dari asunta terus mokcik bawa dia makan kek. Mulanya nak makan kat bakers cottage kat old town aje, sbb tmpt ni peberet mokcik, selain kek ada bermacam-macam jenis roti dan makanan lain spt  spegeti, nasi lemak rendang, mee udang, roti bakar, tart, krosan, donut, pai dan macam-macam lagi la. Tapi malangnya byk makanan dah abis dan kami dengan sepantas langkah menuju ke secret resepi yg kedainya sebelah aje tu. Rupanya mkn kat sec resepi lagi berbaloi tau, buktinya nanti mokcik tunjukkan gmbr perbezaannya dihujung siaran ni tambah plak skrg ni ada ofer kat sec resepi... berbaloi-baloi... ai like... So tercapai la hasrat kakak nak makan kek.


Kakak yg tengah cover batuk, smlm tak dak batuk hari ni baru ada batuk dan selsema




Tempek gmbr sindri gak lah. Tengok tu nampak macam terlebih kapak ler pulak saiz gigiku itew




Muka boring tengah tunggu doc panggil




Dah macam-macam aksi nak memenuhi masa menunggu ni




Siap posing kat pokok krismas lagi tu. Kakak kata dlm pokok tu ada askar, terpengaruh ngan cerita toy's story lah tu... sebenarnya tak dak pong askar tu kat pokok ni..




Ni masa tengah tunggu ubat, siap bleh guling-guling tau, punya la lenggang ospital ni, tak dak pesakit pong yg duk tunggu ubat. Yg ada mokcik  ngan 2 famili lain jer.



Tengok tu kerusi menunggu kosong jer... rasanya macam bleh main bola sepak kat sini kotmsbb tak ramai orang. So kalu  nak cepat datang la ospital ni tak yah tunggu berjam-jam. Result ujian darah pong bleh kuar dlm masa 20 minit jer.





Inilah gmbr perbezaan yg mokcik nak tunjuk pada korang. Gabak punya besar kek coklat walnut ni. Reganya RM6.30 je. Berbeza ngan kek hijau yg mokcik beli kat kedai sebelah spt nama yang tersebut di atas nun, reganya RM4.90 tau dan saiznya kecik cekenit jer, 4 kali ganda dari kek cekelat tu tau... Yang nyata puas ati sungguh ehhh mkn seketul kek cekelat yg gedabak ni, bleh kongsi bertiga tau...



Spageti ni yg kakak kongsi ngan mokcik...tu dia chiken meat ballnya skit lagi nak sama saiz ngan pegedil. Alang plak makan nasi black paper chiken, gmbr tak amek sbb duk sibuk memulas spageti ngan gerepu tuk disumbat ke dlm esofagus kakak ngan mokcik.

3 comments:

Selly Buke said...
This comment has been removed by the author.
MamaFaMi said...

Agaknya kalau mama dia sendiri yang buat kek untuk dia, mesti dia lagi happy. Boleh terus baik dari demam... hehehe... wishing you speedy recovery girl...

ceni therebeq said...

selly: ospital ni of cos swasta la.. tu yg tak ramai org. Akak suka ke sini sbb ada pakar kekanak dan paling dkat ngan umah. PKNS jadikan ospital ni panel depa tau. Kita bila lagi? Entah ler...asyik jadikan klinik cokia sbg panel jer dah ler equipment utk rawatan pun tak kompelet...tak dak nabulizer plak tu.. tetiba jer mokcik hangin... i'm soriii...

mamfami: tu la kalu ikutkan hati memang nak masakkan sindri kek itu tapi confirm 200% tak menjadi sbb oven baru tengah survey harga nk gi beli... hahaha