Sila Klik Iklan Ini

Wednesday, March 23, 2011

SCONES

Sebelum mokcik citer pasal resepi scones ni, oleh sbb result SPM akan keluar hari neh mokcik nak ucap selamat berjaya pada adek adek di luar sana yg tengah berdebar-debar tunggu result neh. 

Tingat zaman mokcik dulu tahun 1994 time amek result memang debaran dan degupan jantung cam enjin back hole yg color oren tuh, nak pulak time tu pi amek result mokcik tengah demam waaa lagi sengsara hazab derita yg ditanggung itew...

Pada adek-adek sume selamat berjaya dan kalu ada rezeki untuk sambung belajar pilihlah program yang betul jangan salah pilih dan pilihlah program yang diiktiraf dari IPT yang berkualiti supaya tidak susah di kemudian hari.

Okeyla bebalik resepi mokcik neh, resepi ini dicedok dari blog 2001 resepi. Mokcik minta ijin c&p yer, harap tuan tanah tak murka. Scones ni kalu kat obersea depa minum ngan teh time  duk lepak lepak waktu pepetang. Tapi kami minum ngan ayaq kopi ajork time mengopi di petang hari. Famili kami memang hantu kopi bukan hantu kopipes yorr...

Encik scones

Scones

- 2 cups self-raising flour

- 2 teaspoons castor sugar
- 15g butter
- 1 cup milk, approximately

 

method
- sift flour into bowl, add sugar.

- Rub in butter

- Stir in enough milk to mix to a soft sticky dough.

- Turn dough onto lightly floured surface, knead lightly until smooth.

- Press dough out to about 2cm thickness

- Cut into 5cm rounds.

- Place scones in prepared pan.

- Brush scones with a little extra milk.

- Bake at 180C for 15 minutes.

Variations: add 1 cup finely chopped dates to flour mixture



Kami start mula minat scones neh time makan scones kat Cameron hari tuh lah. Scones neh perlu di makan bersama butter dan jem

Neh pulok untuk jiran sebelah umah kami, jiran 2 belah dan 3 belah tak sempat nak bagi sbb scones habis licin di ngap en suami.

2 comments:

mama3A's said...

nak jugak!! antar le kalo lenkali wat yer.. start belajar mkn masa APQN kalo tk salah... kita mkn beramai2 berebut.. yg kt cameron best gak..

ceni therebeq said...

Alamak bila mama3A mintak kena kasik neh... kang meleleh air liur baby pulok...

insyallah akan diiktiarkan