Sila Klik Iklan Ini

Thursday, January 14, 2010

NASI PUTIH TELUR BUNGKUS


Menu mlm tadi

Ini menu mlm tadi... asyik setori pasal menu mlm tadi ajer bohsan lah cam gini hari-hari nk setori pasal menu mlm tadi tak dak citer lain ker? jawapannya buat masa skrg ini ajer modal yg daku ada tuk disetorikan....hohohoho..
Asalnya memang daku plan nk masak nasi goreng ikan masin hari ni tapi tup tup mlm tadi en. suami kata masak nasi putih jer la... waaa sungguh kesyukuran pd mokcik sbb tak der la mokcik kecut lidah duk kunyah nasi goreng hari-hari ikut selera en. suami ni. Dah macam maraton nasi goreng ler pulak sejak weekend lagi menggoreng ni...

So mlm tadi daku masak masakan yg simple habis iaitu ayam goreng kunyit dan telur bungkus. Utk ayam goreng tu amek bahagian isi sahaja dan potong nipis-nipis. Pastu digoreng kunyit bersama sedikit cili padi dan bawang besar utk menaikkan aromanya. Sungguh ringkas masakan ini... cuba lah try..

Cuma tang telur bungkus tu ada kelainan skit. Biasanya telur bungkus intinya adalah daging tapi kali ni daku buat inti telur bungkus agak luar biasa skit iaitu menggunakan daging ayam hancur yg digoreng bersama sesayuran penambah seri yg lain seperti carot, timun jepun, kubis ungu, batang saderi dan bawang besar. Hasilnya licinnn satu pinggan nasi...



 Nasi putih, ayam goreng kunyit dan telur bungkus

7 comments:

Don & Nor said...

pehh..mmg dekorasinya mabeless... mcm hotel 5 star giteeww...

CatlinaFly said...

wow..mcm kat restoran la presentation nasi tu !

ceni therebeq said...

Kham: tak der smpai 5 bintang, ala-ala hotel tahi bintang jer...

Catlina: ni tengah rajin, kalu M melanda tak der nyer nak buat cam gini... hohoho

ainie aziz said...

aku mmg salute la kat ko part food presentation nih. mende yg simple pun jadi sodap dan berselero. pandai sungguh!

luna_e said...

tang telo tu...kretif5x

**Bila Comel Jadi Comot** said...

wah sodapnyo kak mmg terangkat mkn nih huhuhu..

ceni therebeq said...

Luna-E : Slmt bertamu kat blog akak yg tak meriah ni, telur tu telur bungkus versi vegi ajer.

Bila comel jadi Comot: Selmt dtg ke blog akak, makanan ni simple ajer tapi bleh la utk penuhkan tangki perut ni... hohoho