Sila Klik Iklan Ini

Friday, May 15, 2009

KARIPAP TUL LA



Pada kali ni mokcik nak citer pasal karipap. Ada sorang kawan opis mokcik ni suka sangat cakap "karipap tul la". Sebenarnya mokcik pong dak faham apa maksud dia. Hahaaa....kalu dia ada baca blog mokcik ni, di sini mokcik nak kabor ini adalah rupa bentuk en. karipapnya....
Hari tu tetiba je tekak mokcik ni tingin sangat nak makan karipap tengganu dan karipap ni sangat susah nak dapat kat sini. Karipap ini menggunakan inti ubi keledak, bukan ubi kentang. Rasanya lebih manis dan lembut berbanding ubi kentang tu... Sbb tu mokcik gemar sgt ngan karipap keledek ni. Untuk menambahkan kesedapan mokcik campur daging kisar dalam inti ini en. karipap... ada kalanya mokcik tambah isi ikan sadin. Kalu kat tengganu kita biasa jumpa karipap inti ikan, bahkan kuih lain pun intinya adalah ikan spt pulut panggang, kuih bom, popia, bunga kobis dan banyak lagi.

Adunan


Intinya ubi keledek ngan daging kisar. Yang paling bestnya masak inti ni, keledeknya cepat masak berbanding ubi kentang... dah boleh jimat masa duk kat dapur ni...


rupanya yg belum digoreng nampak macam ok



Tapi bila dah goreng berkedut dan berjerawat le pulak kulitnya... Nanti la mokcik gi beli botox nak cucuk kat kulit en. karipap supaya lebih licin dan berminyak gittew.



Kakak cukup suka makan karipap ni, esoknya dia suruh buat lagi sbb katanya nak bagi kat cikgu...ada jamuan kat sekolah. Alahai tak daya betul la mokcik...

1 comment:

Kherun said...

yamidaqilah ni mmg peminat setia masakan ibundanya