Sila Klik Iklan Ini

Thursday, November 24, 2011

AKHIR TAHUN YANG SIBUK

Asal akhir tahun jer sibuk, asal akhir tahun jer sibuk, asal akhir tahun jer kelam kelibut. Sibuk memanjang, tak dak pulok kami dengaq asal akhir tahun jer kami cool, relax, tenang jer spt pepari terbang dlm cite fairy tale tu...siap kuar bintang-bintang lagi...

Asal akhir tahun jer nak kena buat SKT dan LNPT, akhir tahun ne la nak kena pi bengkel, akhir tahun ne lah nak kena pi kursus, akhir tahun ne la nak siapkan segala mak neka report yg ada.

Akhir tahun neh lagi berdouble sibuk bg kami sbb meeting MJA akan ada 2 kali bulan neh, maknanya di sini tuan/puan yang dimuliakan semua paper kena siapkan double dan paper kena present 2 kali dan yg terbaru adalah...

Akhir tahun ne la audit dlm nak dibuat, maknanya tuan/puan yang dikasihi semua kita kena siapkan fail meja dan MPK. Ini tak tambah lagi nak kena siapkan bajet dan laporan tahunan di akhir tahun ini.

Akhir tahun neh juga la nk implemenkan ISO... manyak susah oooo, mana nak dahulukan neh. Tak pe lah kita dahulukan dengan bismilallah jangan dahulukan sesal dahulu pendapatan sesal kemudian sentiasa kerugian...

Bila banyak sgt keja nak dibuat neh rasa macam nk kukus jer komputer neh macam kuih koci, liat-liat, lemak-lemak gitew. Tapi kalu mokcik kunyah komputer yg di stim tu mau 4 hari 4 mlm duduk tak bangun-bangun sbb tak habis-habis lagi dikunyah. Rasanya pulok mesti saling tak tumpah macam rasa selipar jepun yg direbus kan. Pernah rasa ker?

Kalu lah boleh disewa kaki dan tangan encik sotong kureta boleh siapkan byk keja dlm satu minit. Tapi encik sotong kureta pulok tak henggin nk naik ke darat neh. Takut riwayat hidup berakhir dlm periuk cik senah sebelah umah kami neh masak gulai sutung. Ada ker masakan neh?

Kalu ada komputer yg bleh terjemahkan apa yg ada dlm hati dan pikiran kita kan besh, Sekali arah jer dup-dup tak sampai 1 seken semua report siap di print. Kalu ada macam neh mau sunyi sepi donia ni sbb kje bleh dibuat sambil melayan blues tepi ampaian kain jer. Kalu ada macam dlm rancangan jangan lupa lirik tu besh gak... nyanyi jer terus kuar tulisan kat skrin. Kita ckp jer terus kuar tulisan utk siapkan report. Tapi kalu ada betul -betul kang ngeri gak ehh sbb mesti ada makluk mistik alam hitam yg tolong taip pulok kang...

Tetiba teringat pulok kat citer knight rider, kalu ada teknologi cam tuh pun berbunga kembang setaman astakona hati neh. Cakap jer terus keta buat spt diarah. Ahhh rindu la nk tengok citer knight rider tu, knight rider yer kenkawan bukan ghost rider. Korang mesti ingat citer nih kalu korang sebaya umur ngan mokcik ala-ala spesis yg dah nk mereput dah neh, almaklum la terluluhawa dah lama dah berlaku. Cerita neh dulu glamer wooo sama glamer ngan cite Dallas kot.

Kekadang tu jeles gak kat cikgu cekgi kat Mesia neh sbb time akhir tahun neh depa duk bersuka ria, bercuti panjang, pi melancong dan melencong sana sini sinun sebelum sekolah buka. Kakak mokcik cikgu dan selama cuti akhir tahun neh la dia duk kat kg... beshhh yg hamat oooo....

Apapun tak baik mengeluh...syukur dengan kje yg ada tapi mokcik bukan mengeluh cuma wat karangan mukodimah ala ala tesis utk akhir tahun jer skit. Boring malam neh sbb hati duk syok nak tengok si Baddrol tu main, tup-tup mlm neh dia tak main utk skuad olympik pulok. Apsal erk? Ada sesapa tahu dak?

Mokcik suka tengok budak Baddrol neh, muka suci murni macam minyak seri murni jer, pastu dia lah jadi harapan team pada mokcik sbb suka kejar bola, tak suka tunggu bola sampai ke kaki, pastu suka tendang laju-laju dan kuat, tendangan jarak jauh dan byk lagi lah bak kalu dlm keluarga dia boleh diibaratkan sebagai abang sulong la. Tapi frust tak nampak pong kelibat dia dlm neh. Terus mokcik tengok chanel 703 E&O celebrity chef tu, master chef mokcik tak follow kejam sungguh... mokcik tak berkenan ngan rancangan tu sbb pesertanya tak der yang keja chef pong. Tapi mat japih minat benar ngan master chef ne. Dia suka cakap, ibu nk tengok mache cheh ibu. Kalu mokcik tgk pong mache cheh ni siaran ulangan di ujung minggu kalu terkaleh kat chanel tu la.

Dalam E&O malam neh peserta Mesia yg bertudung tu terkeluar, elok ler akak kuar akak oiii tak sesuwei akak di situ sbb depa berparty ngan arak bagai, akak pulok bertudung, tak kena tu akak oiii...Tu belum lagi kalu depa suruh masak encik khinzir bagaimana akak oiii... chef bruce tu memang selalu masak encik khinzir kat chanel ne. Tingat pulok mokcik pada sorang panel di bahagian kami yang bercerita semasa dia sambung belajar kat US dulu setiap hari kena samak tangan selepas kelas kalu lecturer suruh masak encik khinz ini. Ada jer stok tanah liat tak pernah putus dlm loker dia katanya. Punya la susah nak belajar jadi chef ne...

Apa yg mokcik nak citer sebenarnya neh. Terperasan pulok n3 macam rojak penang, sume sumbat dalam satu pinggan. ah tak kesah la, jangan korang pening udah ler...

Apapun takziah untuk kekalahan Mesia 2-0 di kaki Syiria mlm neh. Negara depa tengah berperang huru hara, tembak menembak sana sini pong leh menang gak tu...



3 comments:

anitadiana said...

biasalah tu bos....sedih malaysia kalah semalam...

iBu ZulFaQar RayYaN said...

bila i dah jadi boss di tmpt pentadbiran ini i pun terasa sibuknya kak cheni oii...semua nak kejar!hukhuk

Aida78 said...

bila dah jadi boss memg sibuk memanjang kita nak buat kelas memasak mcm dulu pon x boleh hikk3