Sila Klik Iklan Ini

Tuesday, November 22, 2011

PUDING CENDOL BERSANTAN

Hari ini sana sini san sume orang duk gebang pasal bola. Pagi-pagi lagi kami dah jadi pengulas sukan selepas acara sukan, time sukan berlangsung kami jadi coach depan tv, tapi coach neh lain mcm skit sbb player tak ikut ckp kami pong hehehe.

Tahniah kepada team Mesia kerana berjaya kalahkan musuh kita yg sememangnya musuh dlm segala byk hal. Syabas kerana berjaya bawa pulang ibu segala pingat dlm sukan ini. Tapi mokcik masih tak puas hati tengok sorang striker tu main. nama jer striker tapi tendang penalti pun tak masuk. Camner la coach bleh letak harapan pada dia. Pengulas sukan kat arena pun ckp tendangannya lemah dan dia byk  mensia-siakan peluang gol yg ada dan byk lagi la komen tak puas hati pengulas tu...mokcik setuju sesgt, sib baik dia bukan player negeri mokcik, kalu dak mau kena sumpah 14 harakat lagi.

Sukan ni pun dah habis, jom mengetatkan tali perut kita pulok. Mai lah tengok resepi yang mokcik ngetest  ini. Resepi ini mokcik cedok dan diadaptasikan dari resepi puding cendol Chef Haniliza. Mintak izin yer chef mokcik tempek resepi di sini utk dikongsi bersama dan mokcik mintak maap skit sbb penderhakaan telah dibuat iaitu mokcik tak pakai gula melaka pun dan mokcik tak pakai susu cair, mokcik pakai santan kotak jer. 


 Puding cendol bersantan




Bahan-bahan:
1/2 paket agar2 
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair (mokcik ganti ngan santan kotak)
2 cawan cendul
1 cawan gula merah (mokcik tak letak pun, mokcik letak pes pandan jer)
Sedikit pes pandan

 Cara Masak:
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi. Tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4. Bahagian pertama dimasukkan pes pandan.
5. Kacau rata dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti tidak melekat.
7. Bahagian kedua dimasukkan santan dan cendol.
8. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tuangkan perlahan-lahan atas adunan pes pandan yg telah sedikit sejuk dan biarkan mengeras.
9. Hidangkan

3 comments:

anitadiana said...

sedapnya..pakai tekap ke...bentuknya cantik aje..he..he..tapi kalu pakai gula melaka lagi syok kot ceni..

aizamia3 said...

nanti bolehler buat lagi.. bagi mazs lak ek.. hehehe...

Aida78 said...

oooomy pebereet ni...tapi knp atas dia hijoo bkn ke atas gula melakakan..ooookak tukar erk...tapi nampak yumeeee