Sila Klik Iklan Ini

Monday, October 17, 2011

JIWA KACAU BERSAMA KEK ALUNAN KASIH

Baru jer mood nak hapdet laman dapur sindri sudah mai tetiba terasa cam jiwa kacau bilau pulok doh.

Apa tak nya tengah syok duk present paper dalam mesyuarat tadi tetiba dpt sms dari cikgu kakak suruh pi amek kat sekolah sbb dia demam. Dah la hari neh hari pertama exam, tengah wat exam paper PSV pulok tuh... adeh cam no neh kakak esok ada exam lagi neh...

Mau nyer jiwa tak kacak bilau, baru jer mokcik duk berkira-kira dlm pale otak neh nak stay back kat opis hari ini sbb nak siapkan 2 lagi paper tambahan MJA untuk di presentkan lusa atau tulat. Pastu yg paling penting nk kena translet kan jadual visit kot bahasa omputih pulok sbb esok mokcik nak bawak deligasi dari Tonga dan Timor Leste seramai 4 org join kami visit saru IPT kat Damansara neh. Adeh kacau bilau bertimpa-timpa neh.

Apa pun mokcik nk post gak gmbr Kek Alunan Kasih neh kat sini. Kek ni dah lama mokcik buat sebenarnya. Kek ini mokcik dapat resepinya semasa melawat dapur Kak Azlita Masam Manis. Menurut kak ita resepi ini adalah dari Mastura Yasak (kongsi resepi. Mintak izin resepi ini di kopipes yer Kak Ita

Kek Alunan Kasih


Jemput makan..

Bahan
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan. 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
**1 sudu kecil esen
vanilla
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ikut kesukaan (biru, pink dan kuning)
*sediakan tapis teh yg halus utk ayak serbuk koko.
Kekdahnya
Pukul planta dan gula smpai kembang
Masukan telur satu persatu dan pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair dan gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua atau tiga bahagian. Campurkan pewarna
Griskan loyang dan tabur sikit tepung. Masukan adunan biru dan ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua warna pink dan ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat) Kemudian ayak serbuk koko di atas lapisan kedua.
Mcm tu lah seterusnya sehingga adunan habisBakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing-masing

4 comments:

anitadiana said...

cantiknya kek ne..tengok resepi macam senang..tapi tak ada oven mcm ne nak bakar...sabar aje lah..

kasihan lah si kakak ne..demam lah pulak..mcm ne tu nak peksa sekolah..sayang pulak kalu tak ambil...harap kakak cepat sembuh ok...

Aida78 said...

huh nampak sodap n gebuss jerk kak ceni....rasa mesti sedap punya...

Ceni said...

Kak Ita: senang jer buat kek ni. Cubalah kalu tak cayer...

Aida: Dah la kek ni cantik, sedap pulok tu hahaha jangan mare, cuba lah try buat... tak menyesal. Anak2mesti suka sbb warna warni...

Ceni said...
This comment has been removed by the author.