Sila Klik Iklan Ini

Tuesday, July 14, 2009

HADIAH TIPON DARI EN. SUAMI

Wahhhh....hati mokcik berbunga-bunga dan rasa penuh kebanggaan sungguh la malam tadi bila en. suami belikan mokcik tipon baru ni...Maklum la bukan senang nak dapat hadiah dari en. suami ni. Tak dak ribut tak dak taufan yg melanda tup-tup malam tadi balik dari tesco terus dia hulurkan tipon ni pada mokcik. Wah seronok cam rasa nak pengsan pun ada...Heran gak mokcik sbb besday mokcik dah lama lepas, enibeseri lambat lagi nii...Mokcik anggap la ni hadiah advance utk enibeseri je la yerrr. (boleh main advance-advance le plak).
Apa pong terima kasih bebanyak utk en. suamiku dengan pemberian hadiah yg tak seberapa ni walaupun tipon tu buatan Mesia jerrr... ku sangat - sangat hargainya... sbb yg best nyer tipon ni skrin sentuh dan bleh masuk 2 sim kad skali. Buruknya perangai tul la mokcik ni dapat tipon cap ayam je nak citer satu donia daaa.... Atau mungkin ada org yg kutuk mokcik ni, dapat tipon tak dak tajuk pong nak heboh satu donia ker?... Apa pong ada mokcik kesahhh... Ini kan blog mokcik, mokcik punya suka laaaaa.... Cuma ingatan pada korang jua jangan la terpengaruh ngan sikap riak dan takbur sebegini nanti tak aman...




Sebenarnya sejak ari Sabtu lepas lagi tipon lama mokcik ada masalah ngan skrinnya. Si Yamidakilah yg punya keja laa... dia suka sgt duk tekan-tekan tipon mokcik, kalu tak tekan satu hari tak lengkap idupnya, katanya nak tengok haribulan la, nak tengok gambar la, macam-mcam lagi la. Tup-tup terus skrinnya hilang... pastu dia plak duk bising...katanya tak leh tengok hari dahhhh.. tipon ibu tak nak nyala...



Mokcik pun memang plan nak beli tipon baru dlm sari dua ni, duk berkira-kira lah ni nak kuarkan saving ke nak pakai kad kedit aje... tup-tup dapat hadiah, alhamdulillah selamat duit mokcik....tak yah nak hutang kad kedit...




Berbalik pada citer tipon mokcik. Ini adalah kali pertama mokcik pakai tipon cam gini. Agak terhegah-hegeh cam siput gak la nak familiarkan tipon ni ngan jari jemari ku yang montok dan mulus ini. Mokcik dah 10 tahun pakai tipon tajuk Nokia dari tahun 1999 uols tau..dan sebati dan rasanya sungguh user friendly la...




Sehubungan itu la mokcik rasa kali ni mokcik nak citer pasal mata pelajaran sejarah hanpon la... Kalu korang tak nak baca silalah kuar dari laman rumah mokcik ni yer... opppsss bukan nak halau, cuma mokcik takut korang boring nanti, tapi kalu korang yg idup sezaman ngan mokcik ni, apa salah nya kalu korang baca sbb mungkin boleh membangkitkan nostalgia zaman mudo-mudo yoo...



Hanpon pertama mokcik adalah tajuk Nokia tapi dah lupa model apo ntah, bodi dia color hitam atau blue black dan casing dia macam-macam color ada dan ada antena ciput kat atas dia. Tipon ni yg paling glamor dan terhangat di pasaran di kala itu. Sbb tipon ni antara yg kecik dan ringan time tu kalu nak dibandingkan ngan motorola yg size nyer macam botol air budak tadika, haaa ampun kan mokcik motorola...Time tu pembuat tipon spt Nokia dan motorola lum buat lagi yg tak dak antena, rasanya dlm tahun 2000 kot baru kuar nokia 3210 pertama yg tak dak antena. Kiranya mokcik ni antara golongan yg terawal gak la yg pakai tipon ni, sbb masa tu tipon adalah satu barang mewah bukannya satu keperluan cam skrg ni, budak sekolah pun bleh ada hanpon. Pada tahun 99 ni jugak tipon yg agak glamor adalah Acartel yg ada cam kolor-kalor gak tapi skrg susah dah nak jumpa tipon ni...Masa tu tak payah citer la bab teknologi tipon utk videocam, gprs, mms atau 3G, rasanya pencipta tipon tak terikir lagi idea ni kot. Kalu ada pong teknologi ni tak sampai lagi kat Mesia time tu sbb masa tu tipon hanya tuk call aje. Empayar sms pun agak terbatas sbb hanya boleh sms pada line adik-beradik dia aje, kat line lain kirim salam je la yerr..tak leh sms tau... Masa ni prepaid baru nak kuar, yg ada pun celcom je , tu pun still kena bayar line gak dlm 30 henggit... Charge utk call tak yah citer la, memang mahal giler.. Paling sakit kalu tengah nak kapel, nak bergayut ngan boypren tiap-tiap malam tu payah skit... Silap-silap bill sampai ribuan ringgit atau paling koman dlm 6, 7 ratus gittew...



Mokcik beli tipon pertama setelah dapat bonus hasil kerja pertama mokcik lepas grad sblm join LAN lagi tauuu, rega dia dekat 8 ratus gak laaa. Mula-mula kuar tipon ni rega dia seribu lebih tauuuu...Masa ni tempat yg glamor jual tipon adalah bukit bintang (BB). Plaza low Yat?. Masa tu tak yah habaq pasai plaza ni sbb takdak dlm rancangan struktur KL lagi kottt.... Nak pegi ke BB kena naik bas tau sbb LRT dan Monorel tak diilhamkan lagi. Tingat citer pasal naik bas mini plak (mokcik ni kan suka tersasar dari bearing skit) Mokcik sempat la merasa naik bas mini kat KL ni. Sehingga la tahun 1997 bila perkhidmatan bas mini ditamatkan. Sume tu tinggal sejarah tauuu... rasanya ramai di kalangan korang yg tak sempat merasa naik bas ni...



Tipon kedua mokcik tajuk nokia gak, model Butterfly, masa ni tipon dah makin canggih dahhh, rega pong dah cecah riban-riban dan macam-macam model dah kuar sbb dak wireless. Ada yg banana la, sabun la, daun la dan macam-mcam la lagi lah..Masa ni kalu kat opis tipon paling hebat dan menjadi sebutan di kalangan anak-anak gadis adalah kepunyaan siapa lagi kalu bukan Pengurus Isam tuuu... (Ise mokcik minta laluan nak mohon kebenaran pakai nama hang). Masa ni 3G lum ada, yg ada camera ngan video rasanya.



Dah tipon Nokia last mokcik, mokcik beli tahun 2006 model 6111 yg mokcik beli sblm gi Yemen. Kiranya tipon yg paling mahal la mokcik ada sbb mokcik beli time dia mula-mula kuar. Skrg ni tipon ni org tak pakai dahh sbb tak dak 3G. Model ni memang mokcik berkenan benar sbb terpengaruh ngan iklan di astro nun. Selepas nokia kuar model ni, ramai plak pengusaha tipon lain pong kuar model yg seakan sama. Tipon tu sudah jadi arwah... uuwaaa sedihnya sbb mokcik sayang gak ngan benda alah ni. Tapi mokcik lum buat kenduri arwah lagi sbb kalu bleh repair mokcik nak gi repair la dulu... kalu dapat repair laaa....Kalau tak dapat, kena campak ke laut je...buat tukun utk tmpt penetasan anak ikan dan tempat bermain atau tempat bergurau senda anak-anak penyu. Macam la tipon ko tu sebesar Desetticon (transformer) tuk dijadikan tukun...

3 comments:

Selly Buke said...

yer... yg Model 6111 tu harus nya saya tau!!sebab nya sy pun mengidam yg tu dulu!! hahaha..

nampaknya nokia tinggal sejarah la yer mokcik...mcm sy gak ler.. dulu pengguna nokia yg setia.. la nie beralih ke Mr Sony lak..hihi

safa said...

patut l td nampak orang tu dok tekan2 hanpon kat sofa bilik banglo kongsi tuh ekekeke baru rupaya....best2 dapat hadiah

azley said...

sy pong dapat hadiah henpong... tapi masa birthday ler.... sama tajuk ngan henpong ceni... masa mula2 beli..si nadia dtg dari jauh dgn serius tanya sy... hang beli henpon baru kan? tengok... o ni lah henpon made in china tu yer?...laser semacam jer... tapi sebenarnya tepon ni made in malaysia...agaknya mywife sahut kempen beli barangan buatan malaysia... syabas my wife...Azley