Sila Klik Iklan Ini

Wednesday, March 25, 2009

KAT BANDAR KT

Sempena ambe ado visit kat bandar KT (kuala tengganu) sempena cuti sekolah ni, ambe hangkut la sume sekali famili ambe menuju ke sana. Singgah kat kg ambe dulu barang sehari. Sampai je mak ambe wak nasi dagang... cam dia tau jer ambo duk tingin nok makang nasik dagang ganu ni..


Pastu mak ambe buat request suruh tinggal mat japih kat kg, dok payoh bawok gi KT sbb diaorang rindu bebenor kat mat japih ni, lama dak jumpe. Ambe serba salah ni, ambe tak penah tinggal lagi mat japih ni, selama 7 bulan tak penak berpisoh lagi, kalu kakak dulu 2 bulan ambe dah tinggal doh, sedih plok rasa nk tinggal si michelin ni...


Apa kan daya hajat org tua, nanti kang kecik ati plok, tinggal la mat japih kat kg ngan tok dia... Ambe bawa kakak je gi duk hotel kat KT nun, hotel grand cont je, sbb primula dah tak layak nak duk dah skrg... dah naik harga dahhh... sat gi rasanya grand cont ni pong kita dok layak dah wahai kenkawan sekelian sbb skrg sume hotel naik harge maa...
Dlm perjalanan ke KT ambe duk pikir macam mana la mlm-mlm ibu tanpa mat japih di sisi. Mlm tu rindu sgt kat mat japih. Kakak pong ckp rindu la kat adik ibu, lagi tersentuh jiwa ambe ni. Tiba-tiba en. suami bagi cadangan jom balik amek adik. Ambe termenung... jangang ayah, nanti kecik ati org tua tuuu...Sabor je ler 2 hari tanpa mat japih

masa dlm keta ontway balik kg, asyik tersenggeh je...


gelak sampai ternganga tu..



dah nak tido niii...



posing skit, dlm car seat baru tu... tajuknya cap giant jer... nanti ambe post citer saat- saat memilih car seat ni...





kakak pong nak posing gak. kakak ni tahap kejelesan ngan adik sampai takat didih dahh..




Kakak ngan ayah masa nak naik benda alah ni..
Ni masa mlm hari ke2, pi ronda bandar KT kat taman shah bandar, ala kat jeti bot ke pulau wan man, masjid kristal tu... ada fun fair skrg sempena sambutan tahun pertama KT sebagai bandaraya




Depa duk kat atas nun, ambe dok naik pong benda ni, maklum la tahap kengerian ambe ni lebih skit, bagi peluang kat depa je... ambe dari bawah dengar gak kakak menjerit masa nk naik, penakut jugak rupenyer...





Masa nk balik ayak belikan span bob ni, kakak kata span bob bukan color ni la ayah, ayah kata tak aper la dah terbeli dah...saja nk mengkayakan si man belon ni hah... sampai kat tmpt parking di hotel masa tengah bukak pintu keta belon ni terlepas, terus naik ke atas, sangkut kat celing parking tu, kakak terus menjerit sbb belon dah terlepas, tinggi tu tak bleh amek, terus kakak bad mood sbb nak puas lg nak main ngan span bob blue tu...





kakak naik kuda slps masuk rumah toyol, dlm rumah toyol tu plak ada 2 adik beradik yg dijadikan toyol, kelakar je...





Naik keta api plak, mlm ni boleh dikatakan mlm utk kakak laa, layan je lerrr... maklum la adik tak dak, kalu adik ada tak terlayan kakak ni ... kecian





Hari terakhir visit, kolej ni bawa beli kopok lekor kat seberang takir. Kopok sini paling best skrg diaorg kata, losong dah tak best dah.. Q panjang tu masa nak beli. Org kolej ni kata kopok ni paling glamer dan Q bleh sampai ke bawah pokok nun kalu nak beli... tengok tu periuk utk rebus kopok punya la gabak besarnya ada 6 bijik periuk sekali masak




kopok lekor sedang keluar dr mesinnyer




mesin untuk kopok lekor, tak payah nk menguli skrag, sume mesin yg buatkan



Masa otway balik ambe singgah pasar payang. Ambe beli t-shirt ni, suke bebenor ambe ngan t-shirt ni. Sume ni adalah perkataan berganda org ganu untuk menunjukkan hiperbola dan betapa kayanya org ganu dgn perkataan yg unik, banyak lagi perkataannya tapi depa dok tulis. Rasanya hanya org ganu je yg pandai baca siap ngan sabdunya skali, orang negeri lain maap nyer... eh negeri lain ada ke perkataan berganda cam ni?
Kat pasar payang ni mcm-mcm ada, ambe sempat beli baju batik untuk kakak ngan adik. Pastu ambe beli acuan pai tee, acuan bunga durian dan acuan kuih cara. Kalu kenkawan nk pinjam boleh ler.
Mulanya ambe berangan nak beli acuan yg dibuat dari tembaga, maklum la ambe ni kan suke brg-brg lama, brg-brg klasik dan kuih-kuih pong ambe masih gemor pada kuih-kuih lama. Bak kata org ambe ni orgnya tradisional skit, cam org tua-tua lama gitu. Tapi bila tengok harge untuk acuan kuih cara tu hampir cecah ratusan ringgit tak jadi la ambe nak beli, lain kali la...masa belum sesuai untuk kita di musim kemarau uwang ni...(cakap je tak der duit, selesai masalah... hahaha)

3 comments:

maskjask said...

awat tak dak cheni oii..org kedah punya panaih lit-lit, pait berdengung,masin pritt, busuk haum, hitam merelit,manih melecaih dan lain2 lagikk...(tanya zierah la pulak)

ceni therebeq said...

sebenaqnya cheq memang tau belah utaro ado... sbb en suami dah bagitau masa cheq beli t-shirt ni, cuma bunyinya lain, x sama contohnya kami hitam melegam hangpa hitam merelit..

pastu en.suami bgtau cheq perkataan klasik utaro, kalu dia keluarkn kata-kata ni org bleh galak katanya sbb x ramai dah orang pakai, cheq x gelak la sbb cheq dok pahang setabuk setarang pong...

Selly & Buke said...

huhu..pening den duk baca post kak ceni kali nie.. terasa den pun dah jadik orang ganu..muahahahaa