Sila Klik Iklan Ini

Saturday, October 6, 2012

SALAM DARI TOKYO

Salam mokcik dari Tokyo, Japan...

Macam tak percaya pulop ada rezeki akhirnya mokcik nk jejak kaki di Tokyo, Nippon, setelah perjalanan ke Hong Kong, Botswana dan Korea tak jadi... ke Singapura dan China pulok mokcik tak berkesempatan...

Kali ini alhamdullilah...sampai jua akhirnya, mokcik di sini bersama JICA selama 24 hari, Inya Allah balik nanti sehari sebelum raya haji, harapnya adalah rezeki nk beraya bersama keluarga. Mokcik ke sini bersama 4 org lagi sahabat opis yg sama-sama berkursus di Nippon neh.


Masa check in, merasalah jugak kami chek ini di kaunter E utk business class sbb tiket kami disediakan oleh En. JPA yg amat baik hati. Kenangan lucu di sini boleh pulok lelaki yg jaga tiket tu kata kami nak ke KCH...emmm lawak pun ada



Dah check in terus naik aero train dan terus menuju dengan lajunya ke golden lounge sebelum boarding..maklum la last merasa makanan lazat di sini pada 2006 dahulu kala. Di sini misi adalah menikmati hidangan yang lazat sepuasnya terutama aisekerim sbb selama 24 hari akan dtg kami ibarat kegersangan nasi dan hidangan lazat melayu...emmm nikmat yg tidak dapat didustakan..

Kami telah boarding pada pukul 11 pm dan dijangkakan tiba pada pukul 7.00 am di Narita, Tokyo. Dalam dalam flight kami dihidangkan dengan 2 hidangan memandangkan penerbangan ke Japan mengambil masa selama 7 jam.Mula-mula kami dihidangkan sate dan mokcik tak dptkan habiskan 5 cucuk sate ala-ala sate station itu sbb terlalu kekenyangan di gonden lounge tadi. Pada pukul 4.00 pagi pula kami dihidangkan dengan sarapan pagi sebelum mendarat pada pukul 7.00 am... wah lazatnya makan di business class jahhhh... satu lagi nikmat yang tidak dapat didustakan.

Memandangkan kami ada tiba pada jam 7.00am, nak tak nak memang kami kena subuh atas flight nampaknya. Sepanjang perjalanan mokcik tak leh tido sbb flight asyik bergegar dari jam 2 am hinggalah 4.00 am...debaran yg tidak dapat digambarkan. Jam 2.30 am mokcik tanya subuh pada jam berapa pada cik pramugari yg cun tak henggat dan make up nya tebal di muka yg jaga line mokcik. Katanya dia tak pasti kena tanya kapten nanti dia dtg bagitahu....whattt? pikiran jahat mokcik mulalah nk mengumpat dlm hati nehh... jahat sungguh hati ini ... emmm tak kan dah lama fly pun tak tau subuh pukul berapa?..emmm

Nasib baik pada pukul 4.00 am cik pramugari yg cun tak henggat dan make up nya tebal di muka yg jaga line mokcik tadi dtg kat mokcik dan kata dah boleh sembahyang subuh, subuh dah masuk. Terus mokcik ke bilik air dan menunggu untuk solat di ruangan khas yg disediakan berhampiran bilik air. Memandangkan ruangan hanya boleh muatkan sorang sahaja utk solat mokcik terpaksa tunggu giliran selepas 2 org en. pramugara solat....en.paramugara neh hensem jugak lah... solat tak tinggal pulop tuuu... emmm menantu siapa lah nehhh?

Selepas solat tu terus en.pramugara itu jadi geng mokcik, tegur menegur dan sembang-sembang... sampai ke imegresen semasa kami tengah berbaris utk cop pasport sempat dia  bye-bye kepada kami bersama kapten yg senyum mu menawan itu...

 Dah sampai Narita kena register di Kaunter JICA dulu utk dptkan tiket bas ke Tokyo City Air Terminal (TCAT).  TCAT ni ala-ala KL Sentral gitu sbb bas akan mengambil penumpang di Terminal 1 dan 2 di Narita Airport.

  
Dengar taklimat baik-baik yer sblum pakai lencana JICA tu



Narita Airport setelah selesai mengharungi pemderitaan berbaris 1 jam di immigration Japan..Japan regulation kami.kena cop jari dan amek gmbr di kaunter neh iaitu bagi rakyat-rakyat negara luar utk masuk Japang. Kelihatan rakan-rakan yg tengah sibuk update status...


Terus berbaris di platform  17 untuk ke TCAT. Tiket yg dibayar JICA dari Narita ke TCAT adalah Yen2900 utk seorang.


Posing skit... tumpang kamera Kima yg canggih... kamera mokcik kamera henpon cap unta jerr....



 Ini platform ke 17 ke TCAT. Mokcik pun heran kenapa tak dak train cam ERL di sini... ke ada mokcik jer tak tau...tapi japang neh bukankah negara yg byk train sampai bwh tanah, atas tanah... tinggal atas awan jer tak dak lagi.... ke dah ada?

Tukang sapu di Narita, zamrin kata ini ahli guts... ala yg sama opis ngan otoman tuuu


Bas ini yg kami naik ke TCAT, macam bas ekspress


 Di TCAT ada lagi seorang staff JICA yg tunggu kami dan dia yg tolong masukkan luggage kami ke dalam teksi yg sudah sedia menanti.



Segan kami dibuatnya sbb sorang ada 2 luggage tuu..


 30 minint sampai lah kamu ke asrama JICA di Tokyo, salah satu tmpt beradu bg trainee dari seluruh pelusuk negara yg dtg ber training di Tokyo.


 Bilik beradu kami... dah sampai hostel ni baru tahu yg kami akan dipindahkan ke Hotel Green Palace Tokyo pada esok pagi setelah berjumpa translator cum kordinator kami Ms. Nakahira... aduhh terbayang kepenatan nk angkat beg berat lagi... penderitaan tadi pun belum hilang lagi. Kenapalah JICA tak hantar terus kami ke hotel sahaja..


Bilik beristinjak... amat comel dan compact macam dlm flight pun ada



Kami keluar sekitar asrama untuk mencari sesuap nasi di perantauan...kot-kot lah berserempak dengan kedai halal...


Hampa belaka...akhirnya kami hanya ke famili mart ala-ala 7 eleven sahaja. Jom balik hostel makan dulu...


Kami hanya beli onigiri dan salad sahaja. Onigiri salmon dan seaweed yg berharga 105 yen seketul atau RM4.00 seketul... emmm cukup ke onigiri ni utk tali perut mokcik yg berselirat ibarat kabel letrik neh...megi ohh megi... pujaan tali perutku...makanan surga di luar negara dan dlm negara (ayat standard dari seorang sahabat)



4 comments:

Suhaila Aziz said...

bestnye akak dapat merasa g negara org.. tahniah..
hmmm nk gtau ni.. penilaian 360 akak tu, ada silap ckit kat gred yg lebih tinggi..
di gred yg lebih tinggi akak pilih en KB n Mazlinawati.. Diorg kan gred 48.. akak takleh pilih diorg... akak kena tukar& cuma boleh pilih org di gred 54 sorang & 52 sorang.. luar sektor akak tau..

su tak tau emel personal akak, so kalau boleh akak emel kat su erk..

aizamia3 said...

psstt: ada masa nanti cite lagi ek pengalaman kat sana.. takmo cite, letak gambar banyak2..

psstt lagi: baru je tukar template kat teratak saya tu.. ;)

Aida78 said...

alhamdullilah rezeki ni....nanti cite lagi kak best ni...

Ceni said...

Sue: Thanks atas makluman.

Mas: Tak leh update blog selalu sbb bizi sesangat di sini...terkejar ke sana sini sbb kena naik train.. penat...

Aida: alhamdulillah... ada rezeki jugak tahun neh utk smpai sini...