Sila Klik Iklan Ini

Wednesday, October 10, 2012

24 HARI DI TOKYO

Hari ini dah 10 hari mokcik berada di Tokyo tetapi cerita utk tatapan kalian kali ini  masih lagi berkisar pasal hari kedua di Tokyo... siaran tergendala nampknya sbb mokcik tak dak masa nak update blog selalu... sibuk memanjang berada di sini. Tokyo cuti 3 hari (Sabtu, Ahad dab Isnin) lepas pun mokcik tak sempat nk update setori mori...emm...angin satu badan berada di sini sbb makan tak menentu...

Hari ini 10 Oktober genap usia kakak 8 tahun. Ibu tiada di rumah utk celebrate birthday kakak. Cuma ibu doakan kakak jadi anak yg solehah, anak yg cemerlang dunia akhirat, anak yang beruntung dunia dan akhirat, anak yg berjaya di dunia dan di akhirat. Semoga dipermudahkan perjalanan kakak di dunia dan akhirat....aminnnn

Tadi baru perasan ingatkan boleh balik minggu depan rupanya lagi 2 minggu....oooo tidakkk....nasi goreng, nasi lemak....nasi ayam, kuih koci, karipap ooo tidakkk lamanya lagiii.....

Nak pulop suhu di Tokyo neh 22C siang hari dan 15C malam hari... sejuk yg asyik nk melapar jer tali perut neh......

Tengah bersiap  utk check out  JICA hostel Tokyo (TIC) menuju ke hotel. Tokey camera canggih neh... mokcik tumpang menyelit 2 kaki dalam foto yer tokey... jangan mare mokcik menyibukkan diri dlm frame tokeyyy....



Koridor TIC... masa kami smpai sini ramai rakyat pakistan dan afrika yg sedang berkursus di JICA ini.



Selamat tinggal JICA hostel...



Dalam bas JICA. Ini adalah translator cum kordinator kami utk 2 minggu dn akan diganti ngan kordinator lain pulop... NAKAHIRA san yg amat baik hati dan peramah. Susah nk jumpa org yg baik macam dia neh...boleh masuk bila kami buat lawak. Pantang kami tanya soalan  kalu dia tak tahu jawapan esok pagi pasti dia akan printkan maklumat utk kami..siap print color tuuu di rumahnya...Kalau sesuatu benda dia tak tahu mesti dia tanya husband yg keja sbg arkitek dan husband akan turut sama terjebak dalam menyelesaikan soalan kami... hehehe dedikasi sungguh...Beliau pernah duduk di Msia sekejap sbb bapanya duta di Mesia, tapi katanya dia duduk time Yoahan masih ada lagi.



Hotel inilah tmpt kami berkampung selama 23 hari di sini. Hotel dibayar oleh JICA, katanya kalu tak salah rate hotel neh 10,000 Yen satu malam atau RM400. Di sini semua barang mahal-mahal weyyy.



Tempat  kat Tokyo neh sume berhimpit-himpit macam nasi himpit jer... emmm lazatnya nasi himpittt...tingat makanan lagiii...bilik hotel neh walaupun mahal kalu di convert duit kita, tapi rupa bentuknya tak menggambrkan rega bilik di Mesia...Bilik hotel neh sesangat sempit. Kalu nk bentang sejadah utk solat tu kena tolak-tolak beg sampai rapat bwh meja, solat pun hanya muat utk seorang, 2 org tak celus nak masuk...besar lagi bilik hotel cititel mid valley. Apa pun kami bersyukur dengan kemudhan yg diberikn...nikmat yg tidak dapat didustakan...



Beg baju terpaksa diletakkan di bwah meja neh sbb tiada almari utk sangkut baju disediakan.


Bilik air yg agak besh jugaklah...


Dlm lift hotel neh...decoration nya macam bebintang di langit.. sangat kreatif


Mengadap bilik kami... tak tau penanaman apa yg sedang diusahakan... togeh ker? nampak gaya macam bukan pulop...ntah lah


Lepas angkat beg ke bilik terus kami dibawa ke JUAA (adik beradik, sepupu sepapat MQA yg berlainan mak pak). Di sinilah opis kami selama 3 minggu.


2 org fasi kami drp JUAA yg amat sopan orgnya... matsuzaka san dan matsuguchi san...



Habis office hour kordinator kami Naka san berjalan kaki sama ke tren station sbb nk ajarkan kami macam mana nk naik tren utk ke opis setiap hari.



Tokyo amat byk line tren nya ada JR Line (atas tanah), ada subway (pelbagai line), ada monorel, ada ekpress way, ada bullet tren... naik berpusing dan berputar dibuatnya... Office JUAA di Ichigaya station



 Utk balik hotel kami kena amek subway Yurakucho Line utk ke Kojimachi stesen. Tambang 160 Yen utk one way


 Kojimachi stesen, nasib baik satu stesen jer... cuma kena panjat tangga tinggi skit setiap hari utk smpai ke atas permukaan bumi...sib baik Tokyo neh sejuk di musim autum nehh...


2 comments:

aizamia3 said...

saya baca entry ni saya pulak yang terlebih penat hehehe..


psstt: selamat hari lahir buat dak Kakak.. moga dianugerahkan kesihatan yang baik dalam menjalani kehidupan seharian dan moga menjadi anak yang solehah.. amin..

anitadiana said...

bestnya jejalan...memang syok aje tengok...

selamat hari lahir buat kakak semoga membesar menjadi anak yg solehah...amin...