Sila Klik Iklan Ini

Thursday, February 17, 2011

FAMILY DAY DI CAMERON HIGHLAND

Oleh kerana kehazaban dan keberatan jejari nak habdet laman rumah sindri ini maka mokcik persembahkan siaran tertunda ni....

Oleh kerana penyakit keberatan jejari ini amatlah bermaharaja lela sekali maka cerita kali ni pong adalah berkisar mengenai setowi yg dah lapok berkulat iaitu cerita lpasal tahun lepas lagi. Citer mengenai  family day kuarga mokcik yg diadakan di Cameron Highland akhir tahun lepas. Mokcik masukkan juga citer kat sini sebagai kenang-kenangan. Tahun yg sudah kami hangkut satu famili gi tasik kenyir dan tahun lepas giliran negeri Pahang pulok.

Percutian ini telah ditaja oleh adik mokcik iaitu mok ngoh. Semoga company mok ngoh RMS Engineering bertambah ong dan ong dan ong hendaklah. Boleh lah banje kami pi makan angin di tempat yg besh besh lagi gitew. Kalu dpt untung berkoyan-koyan lagi bagus sbb bleh kita pergi ke tempat yang bermewahan skit... hohoho...

Plan tahun ni giliran Negeri 9 pulok, harap-harap plan nak pi Legend Water Chalet tu menjadi dengan jayanya hendaknya lah...

Hotel tempat kami bermalam dan bersiang selama 2 hari


Inilah mok ngoh tokey besar RMS Engineering dan familinya yang menyeponser keriangan kami selama 2 hari di sini



Pagi tu lepas sarapan jer kami terus buat aktiviti memetik seteroberi kat Kg Sedia ni... Ni adik bongsu  mokcik neh


Seteroberi


Yang tak nk petik seteroberi pulok dengan lahapnya menyenduk sekerim seteroberi bermangkuk-mangkuk yang dijual di sini. Yang herannya time sesejuk cam gini pong masih gigih mengunyah sekerim tulll... Acara menyenduk sekerim ini telah diketuai oleh kakak sbb kakak dah 2 kali dtg sini.


Mat Japih dan Mat Piq (anak mok ngoh) sepupu sepapat ni...


Hidung Mat Piq yang macam mickey mouse sbb jatuh tersembam kat kedai malam tadi


 
Lepas puas melahap sekerim kami terus ke ladang teh boh. Tobat tak mau mai doh sini, jalan dia cukup mendebarkan... dah la sempit satu keta je celus tau, curam pulok tu, selekoh tajam nyerinya tok sah citer lah pastu kena kongsi jalan dengan lori yg asyik kuar masuk jer... ditambah plak hujan turun dengan lebatnya hish hish hish...sesedap rasa sungguh debaran nak sampai ke sini...



Oleh kerana hujan turun dengan hebatnya maka tersangkutlah kami kat cafe di atas bukit nun... apo yg lucu tu mokcik wey sampai tersongeh ajork?


Sambil menunggu hujan reda kami pekena teh o satu kole bersama scones dan...



carrot cake bersama ice lemon tea...
teh satu kole telah ditaja oleh mok ngoh lagi...




Hujan dah reda skit kami pi kilang teh boh yg ada kat belakang cafe ni. Malangnya time kami sampai tak bleh tengok camner teh diproses sbb depa tak kutip daun teh hari tu...



 

Dah turun dari ladang teh boh kami pi taman bunga dan taman lebah yang ada di perjalanan turun dari bukit boh. Taman orkid time kami sampai dah tutup pulok...malang sungguh...


 

Japih bersama bunga sebelum buat aksi stunt di sini


Dan yg teramat malang adalah Japih dengan selamba kura-kura telah membuat aksi terjun tirup untuk membuat tangkapan ikan yang ada dalam kolam di belakang tu... hish hish hish... Sib baik pok ngoh dengan pantas menarik japih keluar, kalu dak dah kembung perut tu masuk air ngan ikan-ikan sekali. Dah lah baju spare tak bawa, terpaksalah japih pakai pampers jer mengharungi suhu yg sejuk di sini sebelum bantuan baju baru sampai.


On the way balik hotel kami singgah di ladang bharat tea pulok

Niat tak nak singgah pong kat sini sbb bleh singgah time balik esok tapi...


Namun terpaksa singgah jugok sbb kena beli baju baru Japih yang dah berbau ikan tadi. Inilah baju barunya....

4 comments:

Noor Adibah Binti A.Latif said...

wah. pegi cameron highland..
cantik permandangan kat sana kan
hee.. saya daah follow ur blog.. :))

ceni therebeq said...

Sebilion terima kasih untuk adik Noor Adibah...

akak nk follow tapi tak jumpe pulok kat mana nk masuk follower tu cuma akak masukkan link ajork...nak tinggal komen pun pun tak jumpa kat mana...hohoho ampun...nampak sgt mokcik ni gagap IT... hehehe...

mama3A's said...

best..best... nak g cameron gak......... huaaaaaa.. nk makan ice cream strawberry

ceni therebeq said...

mama 3A jomm...pi byk kali kat sini pong tak per sbb tak pernah jemu ke sini...