Di sini mokcik sertakan resepi nasi dagang terengganu yang color putih tu yer. Kepada kenkawan yg dah lama duk mintak resepi nasi dagang ni di sini mokcik sertakandan bolehlah menerai... selamat mencuba sbb nak buat nasi dagang ni renyah skit stepnya. Kepada yang baru nak menerai jangan risau sbb mokcik tunjukkan step by step macam mana nak mendagangkan nasi ini.
Bahan-bahannya:
- 1 kilo beras siam wangi yang dicampur bersama 1 - 2 cawan beras pulut
- 1 biji kelapa yang dibuat 3 cawan santan ( 1 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair
- sedikit halba
- sedikit halia dihiris halus
- beberapa ulas bawang merah juga dihiris halus
Cara Membuatnya:
- Rendam beras sekurang-kurangnya 3 jam
- Toskan beras dan kukus beras selama 20-30 minit
- Angkat dan terus arong dengan 1 atau 2 cawan santan cair sambil dimasukkan halba, bawang dan halia
- Kukus balik selama 20 minit
- Angkat dan terus arong dengan santan pekat hingga sebati dengan nasi
- Siap... sedia untuk dihidangkan...selamat berdagang lah yer puan-puan
No comments:
Post a Comment