Sila Klik Iklan Ini

Friday, July 12, 2013

Resepi Peach Cobbler

Salam Ramadhan Al Mubarak...

Selamat berpuasa, selamat bersahur dan selamat berterawih kepada rakan taulan dan sahabat handai sekelian..

Bulan posa ni kalu wat Peach Cobbler kan besh, sekali sekala dan dua kali dua kala ubah sikit selera anak tekak kita kepada mknan mat salleh ni. Resepi ni mokcik amek dalam novel 5 tahun 5 bulan karya Hlovate. Sekrang ni novel macam-macam ada bukan setakar kisah cinta cintun ajer tau.. So, mintak kongsikan resepi yer tuan tanah... ekekeke.

Kebetulan pulak mokcik pernah mkn spesis makanan ni Hotel Hilton time APC tapi nenas punya bukan peach. Rasanya dedolu pun pernah mkn gak bendalah ni kat Hotel Bintang Seremban tapi Apple punya perasa... So kali ini kita try wat peach pulop yer..

Peach Cobbler
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (mokcik masukkan sedikit gula perang dan kurangkan gula halus tu)
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
275g mentega
3/4 - 1 cawan susu segar
1 tin buah peach
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula

Kekdah Pembuatan:
1. Cairkan mentega dalam ketuhar dengan suhu 190 darjah. Gunakan bekas kaserol 13X9X2 sm. (Tapi 
     mokcik hentam kromo jer pakai bekas seperti tergambar di atas hihih)
2. Adun tepung, gula dan soda bikarbonat
3. Masukkan susu segar dalam adunan dan adun sebati hingga tidak berketul-ketul.

Cara 1:
1.Tuangkan adunan dlm bekas kaserol yang berisi mentega cair
2.Siramkan jus peach ke atas adunan
3.Susun peach atas adunan
4.Taburkan serbuk kayu manis dan gula

Cara 2:
1. Susun peach atas mentega cair dalam bekas kaserol
2.Tuang adunan ke atas peach

Bakar pada suhu 175 - 190 darjah selama 45 minit hingga 1 jam atau sehingga menjadi perang keemasan.

Mokcik buat Cara 1, Cara 2 belum buat try buat lagi.

3 comments:

anitadiana said...

salam ramadhan..sedapnyanya tayang pic makan...bila nak tayang pic anak-anak lama tak tengok...si kak dan mat jipan...

Ceni said...

mak ita,
Ank2 ku amatla semangt skrg bdn nyer terutama si kakak... nanti ada masa akan ku publish gmbr si montel tu.. hihihi

Ceni said...

Mak ita,
Lagi satu pembetulan yer..

Mat Japih bukan mat jipan hahaha...
Harus diingt nama mat japih yang comel tu hihihi..menurut tuan punya badan laaa..