Sila Klik Iklan Ini

Friday, August 20, 2010

MUFFIN MANGGA

Mari kita masak muffin mangga plak. Resepi ni sungguh simple dan sesuai untuk orang yg tak berapa nak rajin cam mokcik ni. Sambil bergembira pun bleh buat tau.

Untuk Selly yang pakar membuat muffin yang cantik-cantik tu mesti tak gemar cara mokcik ni...hohoho jangan marah nooo... 

Ini adalah resepi penderhakaan.

Muffin Mangga

Cara-caranya:
  • Beli tepung segera untuk muffin kat yummie bakery atau mana-mana kedai yang ado lah...
  • Bancuhlah tepung tu mengikut arahan yang depa tulis kat bungkusannya.itu. Mungkin stepnya berbeza mengikut jenis muffin.
  • Kalu dah beli tepung ni, kita hanya perlu masukkan minyak sayuran, telur, susu sahaja.
  • Untuk resepi ni mokcik masukkan buah mangga sebelum dibakar sebagai tambahan. Resepi asal tak letak tau. Memandai je mokcik masukkan ikut selera waktu petang tu. Kita oleh masukkan apa-apa aje bahan tambahan lain untuk tujuan penderhakaan terhadap resepi ini. Contohnya boleh masukkan buah seteroberi, prun, pear, lai, durian dan sebagainya.Cumanya sedikit pesanan supaya berhati-hati sedikit terhadap penderhakaan yang dibuat, takut nanti resepi hilang rasa asalnya. Contohnya kalu tepung asal kita beli muffin perisa vanila atau kiwi jangan ditambah ngan cokelat sbb muffin akan bertukar menjadi perisa cokelat. 
  • Kemudian bakarlah mengikut masa pembakaran yang dinyatakan pada arahannya.
Kang sungguh senang tu...seperti yang dicakap tadi sambil bergembira pun bleh bakar tau..

Selamat mencuba yer...

No comments: