Sila Klik Iklan Ini

Sunday, December 14, 2008

KUIH POLI DAN PINANG GOTE

Sebelum aku citer pasal kuih peberat aku yg dibuat oleh mak aku, aku nak citer dulu pasal binatang yang hampir pupus ni, nama dia Pinang Gote (sebut betul-betul tau)
  • Skrg ni memang susah nak jumpa binatang ni dh. Binatang ni adik-adik aku jumpa masa pi cari daun getah utk buat tapai masa nak raya haji ari tu. Terus diorg bawa balik utk jadikan haiwan ternakan hahaha. Agak-agak lepas ni bleh bukak ladang penang gote kot.
  • Dulu masa kecik-kecik en.suami kata binatang ni dia buat main ngan guli, kesiannn binatang ni... mesti sakit kena hemtam ngan guli-guli tu sume, zalim sungguh en.suami, budak buas...
Ni tgn ank dara aku yg pegang ni, mula-mula dia takut tengok binatang ni sbb dia kata ini raksasa yg lawan ngan atoman ni, dia golek-golek pastu dia gulung sendiri, katanya

Skrang aku nak citer plak pasal kuih tradisional peberat aku ni, kuih ni pong memang susah nak dapat skrg. Dulu masa ngandungkan si Ya Mida Kilah aku tingin nak mkn kuih ni, cari satu PJ ni tapi tak jumpa pong. Kuih ni diperbuat drpd ubi kayu yg dikukus, ala-ala cam kuih bingka gitu..

Ubi kayu dimesin. Dulu nak buat kuih ni mak aku parut ubi pakai menyagat tu tp skrg mak aku nyer idea ubi dimesin pakai mesin kelapa, kreatif sungguh, kejap je dah siap, kalu dulu nak parut 5 ketul ubi ni mau nyer bersimpul sume urat ketiak tu baru siap ubi diparut.

Ubi yg nak siap dimesin, digaul ngan santan msk dan gula melaka.

Ubi yang siap dibungkus, ready utk dikukus plak.

Setelah siap ni la rupa bentuknya kuih POLI atau PULI. en suami panggil kuih ni lepat liat, org utara betui ka?

3 comments:

maskjask said...

ya.. aku rasa betoi la lepat liat..heheh kueh POLI?? naper nama gitu..adakah kerana budak Politeknok suka makan kueh ini??

by the way nak cakap ni cheni.. yg tagged tu lain maa..tag dunia blog ni maknanya soklan dalam blog aku tu hang copy dan jawab dalam satu n3 khusus untuk itu..hehehe..

halinordina said...

klu kat taiping..lepat liat pakai tepung ubi
klu pakai ubi kayu sagat ni kami panggil lepat ubi
entah..lain negeri lain gelaran nyer..tp asas nyer sama..yg penting aku suka makan jer

Jαnnαhツ said...

sedapnyer kuih poli nie. teringin ler pulok.

masa kecik2 bese ikut mak ayah masuk kebun kat kampung pulau manis, pastu bile jumpe pinang gote, suka gile main golek2. kadang2 sampai pecah shell dia. memang nakal dulu. heheheheh