Daku dapati idea nak masak wholemeal bread yg dikukus ini adalah setelah menonton 703 hari tu. Tapi resepinya daku dpt kat pembalut tepung wholemeal ni sbb kat 703 depa tak tunjuk resepi cuma tunjuk skit-skit ajer, zup zap zup dah siap...tak dan nak salin aper-aper pong...
Resepi roti ni yg ada kat pembalut tu adalah versi di bakar bukan dikukus tapi daku buat penjejasan pada resepi ni sbb pi kukus maklumla tekak daku ni tingin benar nk rasa wholemeal bread kukus. Hari ni tunjuk gmbr dulu yer sbb resepi lupa nak salin kat kotaknya nanti mokcik sertakan resepinya,
Tepung ni adalah spesis tepung organic yg dibeli di Tong Woh pada rega RM6.00 sekilo, agak mahal skit berbanding ngan tepung biasa, so jgn membazir-bazir tau. Tapi daku duk pikir-pikir nk buat apa lagi ngan baki tepung yg masih byk tuuu...emmm... sesapa ada idea silalah maju ke depan...
Tepung yg naik merumbu dlm mangkuk adunan
Sedia utk dikukus
Hasil kukusan
Wholemeal bread kukus
Utk pertama kalinya daku buat roti guna water roux starter. Hasilnya roti amat lembut sekali. Terima kasih pada dapur umi dan mamafami yg bagi cadangan pakai water roux starter ni.
2 comments:
peehhhh..menarik skali rupa paras roti ituuu.....
besh nya.. yummy..yummy.. tak bawak mai opis sikit ker?? ahaks..
kak, apa kata baki tepung whole meal tu akak buat whole weat blueberry muffin lak... amik resepi kat dapur ummi : http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2008/07/whole-wheat-blueberry-muffin.html
tapi pas buat bwk mai opis k.. hehe
Post a Comment