Sila Klik Iklan Ini

Friday, August 20, 2010

RESEPI BISKUT DAHLIA

Mari kita test masak salah satu biskut raya peberat mokcik.

Kali ni mokcik ngetest masak biskut dahlia yang dicedok resepinya dari dapur Kak Hanieliza. Mokcik mintak izin untuk C&P je la yer...

Biskut ni dibuat sehari dua sebelum posa ari tu. Tujuan dibuat adalah untuk mengetest resepi yang paling sedap untuk biskut ini. Resepi dari tokmek biskut akan jadi color putih dan resepi dari kak liza ni biskut akan jadi color kuning sebab pakai tepung kastard. Apa pun dua-dua resepi biskut ni sedap bangat sehhh... peberat mokcik lah kata kau...

Sehari sebelumnya mokcik pi yummie bakery kat umah mokcik nun untuk beli acuan biskut ni, sekali tu tersalah beli daaa... terbeli yg coraknya menjeriji kat atas nun. Masa beli tak perasan, masa buat biskut ni baru perasan, apasal la biskut ni lain benor ropanya, bila ditenung acuannya baru tau dia punya alur acuan tu sedikit lain daa tak sama seperti yang ada kat umah tokmek...

Apa pun mokcik hentam ajer la... hodoh pun hodoh la rupa paras mu duhai biskut oooiiii, janji sodap...

Jom kenkawan kita ngetest la resepi dari kak liza ni sedappp wooo... sorga-sorga...yum yum


Biskut Dahlia

BISKUT DAHLIA

Bahan

225 gm butter
110 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 s/k esen vanilla
70 gm tepung jagung
120 gm tepung kastad
170 gm tepung rose/tepunng gandum
ceri merah sebagai hiasan


Cara Masak
1. Gaulkan butter dan gula ising sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata.
3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit.
4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang.
5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan.
6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit.
7. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara

No comments: