Semalam semasa makan tengah hari kat Armada Hotel, PJ seperti biasa makanan yg wajib kami kunyah adalah Durian Pan Cake ini, speciality hotel ini. Woo lazat ooo...
Terus mokcik teringat yang durian pan cake yang mokcik dah lama buat dedolu belum di post lagi. Maklumla dah berbulan berbuli berbulun duk menyepikan diri...
Memang tak dinafikan durian pan cek di hotel ni amat menggoda sama lazatnya ngan durian pan cake chicken rice shop. Setiap kali ke hotel ni pasti kami tak kan lepaskan peluang mencekik durian pan cake yg lazat ini. Di hotel ni durian pan cake di masak panas ala carte macam masak scramble egg itew, siap digoreng terus chef masukkan dalam pinggan kita. Emmm marbeles...
Mokcik duk perati jer camner chef tu buat durian pan cake ni. Kekdahnya sama ngan buat martabak. Jom layan resepi yg mokcik main agak-agak jer nih. Tapi yang penting en.suami pun suka, siap tanya lagi bila nk masak lg martabak durian. Amek ko martabak durian tuuu...tak yah nk tergeliat lidah menyebut ala-ala omputeh.
Durian pan cake
Bahan untuk kulitnya:
- 3 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan susu pekat
- Sebiji telur
- Air garam secukupnya untuk uli doh
- Minyak masak dan marjerin secukupnya utk diperap
Uli semua bahan di atas (kecuali minyak atau marjerin) selama setengah jam supaya menjadi doh yang lembut.
Buat bulat-bulat doh dan perap beberapa jam bersama minyak dan marjerin. Pastikan doh mendapat rehat dan diperap secukupnya, jika tidak doh akan menjadi liat bila sudah masak.
Bahan untuk intinya:
- Beberapa ulas durian dibuang bijinya
- Gula secukupnya. Lebihkan gula jika mahukan rasa yang lebih manis
Masukkan durian dan gula di dalam periuk. Kacau sebati sehingga gula cair. Boleh juga dimasukkan sedikit tepung kastad untuk memekatkan inti tapi mokcik tak letak pong.
Kekdahnya:
- Canai dan tebarkan doh spt membuat roti canai.
- Sapukan inti durian dan lipat macam buat martabak
- Goreng spt buat martabak sehingga masak sambil dibalik-balikkan.
- Sedia untuk dihidang
Ini pula untuk jiran kami
No comments:
Post a Comment