Thursday, October 20, 2011

PUDING KOKTEL BERKUAH

Ini adalah resepi ikut suka anak tekak, Almaklumla semenjak dua menjak dan bermenjak-mnenjak neh tekak mokcik rasa macam nak makan makanan berkuah jer. Macam-macam resepi mokcik jumpa pasal puding koktel neh. Ada yg buat macam puding kastad berkuah tapi yang mokcik buat ini pakai agar-agar segera nona,

Puding koktel berkuah




Bahan-bahan utk puding
  • 1 paket serbuk agar-agar segera jenama nona
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 5 sudu gula

Masakkan serbuk agar-agar segera bersama semua bahan di atas sehingga hancur dan mendidih. Sejukkan dalam acuan kesukaan. Mokcik letak dalam bekas biasa jer sbb nak potong jugak nanti bila dah keras,

Bahan-bahan untuk Kuah Koktel
  • 1 tin buahan campuran
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan air
  • esen vanila
  • secubit garam
  • 5-7 sudu gula (ikut citarasa kalau nk manis boleh tmbh lagi)
  • 1 sudu kecil tepung kastad (pilihan kalau nah hidang tak nk letak ais tak payah letak tepung ini. Mokcik letak tepung ini supaya kuahnya pekat sikit sbb mokcik nak hidang dengan memasukkan ais ketul. Sejuk baru best...  laju jer merempit dalam highway tekak. 
Panaskan susu cair bersama semua bahan di atas kecuali buahan campuran ambil airnya sahaja, ketepikan buahan dahulu. Tepung kastad hendaklah dibancuh dengan sedikit air dahulu baru masukkan dalam periuk. Masak sampai mendidih dan hendaklah dikacau selalu. Sejukkan.

Cara hidangan
Campurkan puding yang telah beku dan telah dipotong kecik bersama buahan  campuran,

Tuang kuah koktel dan masukkan beberapa ketul ais. Sedia untuk dimakan.





No comments:

Post a Comment